top of page

Restauratie van schilderijen

Lion and Tiger biedt museumkwaliteit behoud en restauratie van schilderijen - traditionele, moderne en hedendaagse. Wij zijn gespecialiseerd in het restaureren en conserveren van schilderijen op doek, paneel, metaal, en andere dragers. We hebben expertise in zowel de behandeling van olieverf maar ook acrylverf of gemengde media.

Lion and Tiger restaureert ook schilderij lijsten.  Wij werken in onze atelier of op locatie.

In ons atelier komen we scheuren en gaten in allerlei vormen en maten tegen; ze zijn allemaal te repareren. 

Er zijn verschillende methoden om een scheur in een doek te repareren. De meest aanbevolen methode is om de linnen draadjes van het doek te verlijmen met elkaar. Het verlijmen van de draden gebeurt meestal onder een microscoop.

Losse verfdelen op een schilderij dienen zo spoedig mogelijk vastgehecht te worden, meestal  kan dit dan onzichtbaar hersteld worden. Als er te lang mee wordt gewacht, gaan er verfdeeltjes verloren en moet het geretoucheerd worden.

Door het vuil van de schilderij oppervlaakte te verwijderen, verandert het schilderij vaak al zeer van toon, het wordt aanzienlijk frisser en lichter. Hierbij wordt slechts de aanslag van o.a. nicotine, rook, vet en omgevingsvuil afgenomen. De originele vernislaag wordt hierbij niet aangetast.

Vernis dient bij oude schilderijen ter bescherming van de oorspronkelijke verflaag aangebracht te worden. In de loop van de tijd kunnen vernissen vergelen, craqueleren, creperen. De overweging om een vernislaag te verwijderen en eerna te vervangen voor een nieuwe laag wordt bepaald door de conditie van de vernislaag en de mate van verstoring.

 Retoucheren is het opnieuw aanbrengen van de verf op een plek waar de originele verf verdwenen is. Als verfstof wordt gebruik gemaakt van losse pigmenten gebonden met een stabiel medium. Retoucheren is vakwerk en stelt hoge eisen aan uw restaurator.

 Het monteren van een achterkant bescherming biedt bescherming tegen vuil, vermindert trillingen bij transport en vertraagt veroudering door licht en klimaat wisselingen.

Een schilderij dat gerestaureerd dient te worden heeft vaak ook problemen met de lijst, daarom dragen wij ook zorg voor de lijst. Ornamenten worden bijgemaakt en er wordt deels opnieuw verguld.

Niet alleen voor de restauratie van uw schilderijen, maar ook voor de restauratie van allerlei andere voorwerpen kunt u bij ons terecht. Lion and Tiger heeft veel ervaring met schilderijen op hout en het restaureren van sculpturen.

Lion and Tiger onderzoekt de staat van kunstcollecties door opstellen van conditierapporten. Daarna wordt en  stappen-plan gemaakt om de risico’s voor de collectie te  beperken en te verminderen en de conditie te verbeteren. Wij adviseren ook hoe de kunstcollectie onderhoud kan worden.

Lion and Tiger schrijft conditierapporten voor kunstcollecties, musea en particulieren. Het rapport beschrijft de materiële staat van het schilderij. Als bij teruggave het werk beschadigd blijkt, is dit document voor de uitlener de enige manier om te bewijzen dat de schade opgelopen is tijdens het ontlenen. Dat geeft hem het recht om een schadevergoeding te eisen.

bottom of page