top of page

Schilderij reinigen en schoonmaken

Vuilafzetting op het verfoppervlak heeft de neiging om het schilderij een grijs, saai uiterlijk te geven. Deposito's van nicotine zien er meestal geelachtig uit. Insectenuitwerpselen kunnen daarentegen reageren met de verf als ze op het oppervlak blijven, waardoor de verf onomkeerbaar wordt beschadigd.

Het reinigen van een schilderij is een delicaat en complex proces dat alleen moet worden uitgevoerd door een opgeleide restaurateur na het testen en zorgvuldig onderzoek van het kunstwerk.


Over het algemeen zijn waterige reinigingssystemen zeer effectief bij het verwijderen van vuil. Vooral bij moderne en hedendaagse schilderijen kunnen bepaalde verven en pigmenten echter gevoelig zijn voor vocht. De gevoeligheid kan worden verlaagd door de pH en de geleidbaarheid van het water aan te passen, zodat deze overeenkomt met die van het te reinigen oppervlak.


Verdere modificaties kunnen de toevoeging van oppervlakteactieve stoffen of detergentia, evenals chelaatvormers omvatten om een ​​betere oplosbaarheid van het vuil mogelijk te maken. Waterige reinigingsoplossingen kunnen ook worden gegeleerd, waardoor een langere contacttijd tussen de reinigingsoplossing en het te reinigen oppervlak mogelijk is.

Olieverfschilderij tijdens oppervlaktereiniging. De linkerkant van het schilderij is schoongemaakt.

bottom of page