top of page

Scheur na het restauratie

Scheur in schilderij hechten

Schilderij met scheur 

Ongevallen kunnen snel leiden tot een gescheurd canvas. Dit kan het schilderij niet alleen verdoezelen, maar het ook structureel verzwakken. Afhankelijk van het type, de grootte en de locatie van de scheur of het gat, zijn er veel manieren om met de schade om te gaan. Indien mogelijk behandelen we de scheur op de meest minimale manier, door het her-weven van de doek structuur. 

 

In ernstige gevallen, als de scheur te uitgebreid is of er meerdere scheuren zijn, kan het nodig zijn om het hele doek door een tweede drager doek te ondersteunen.

Randbedoeking

Na verloop van tijd kunnen de randen en de omslag van een doek verzwakken of scheuren. Om ze te versterken bieden we een proces genaamd randbedoeking, waarbij stukjes doek worden bevestigd aan de verzwakte oorspronkelijke doekranden. Een voorbeeld van een randbedoeking is te zien op de afbeelding links.

Bedoeking

In het geval van een extreem versleten doek van het schilderij, kan de enige oplossing bedoeking zijn. Bedoeking is een proces waarbij het beschadigde schilderij op een nieuw stuk doek wordt gehecht om het te versterken. Bedoekingen worden tegenwoordig uitgevoerd als volledig omkeerbare en uiterst veilige procedures.

Schilderij met randbedoeking

Bedoeking van een extreem beschadigd schilderij

bottom of page